Geachte lezer,

Van creatieve ateliers in opgeknapte onderhoudsloodsen tot technologische startups in vroegere fabrieksruimtes. Soortgelijke invullingen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van voormalige industrielocaties en industrieel erfgoed. Het is een trend die al meerdere (succesvolle) afgeronde herontwikkelingsprojecten in Nederland heeft op laten komen, maar wat maakt dit soort gebieden nou zo interessant en voor wie?

In deze tweede editie van de 24e jaargang van het SERVICE Magazine wordt dit thema vanuit verschillende perspectieven benaderd door een breed scala van auteurs. Redactrices Marijn Kraan en Babette Boomgaard geven een korte introductie over de herontwikkeling van voormalige industrielocaties in het algemeen. Vervolgens geeft Joep van Eijkeren van SDK Vastgoed ‘food-for-thought’ in zijn thema column over verandering in de vastgoedontwikkeling. Jos Roijmans van de gemeente Eindhoven ligt daarna zijn ervaringen als programmamanager van de ontwikkeling van Spoorzone Eindhoven toe. Als vierde komt Marcel Groeneweg van Blauwhoed aan het woord over kansen en uitdagingen bij herontwikkeling van dit soort locaties. Mark van Duijn van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt daarna de externe effecten van herontwikkeling van industrieel erfgoed op woningprijzen. Evert Verhagen van Creative Cities bespreekt vervolgens van A tot Z de herontwikkeling van de Westergasfabriek in een case-study. Tot slot sluit Robin Evens van Poelmann van den Broek Advocaten het thema af met zijn artikel over de transformatieregeling.

Ook de gebruikelijke andere rubrieken van het SERVICE Magazine zijn terug te vinden in deze editie. De Lectori Salutem is ditmaal geschreven door Benny Ng van de leerstoel Real Estate Management & Development, over het onderwerp ‘Innovatieve werklocaties’. Willem van Laarhoven presenteert zijn resultaten over de toekomst van warenhuizen in Nederland in de rubriek Afstudeerder TU/e. Bovendien is het magazine zoals gebruikelijk gevuld met een aantal artikelen die niet rechtstreeks betrekking hebben op het thema.

Graag wil ik alle auteurs namens mijzelf en de redactie bedanken voor hun bijdrage in deze editie, en wens ik u als lezer veel leesplezier toe.

Benjamin Dijsselbloem
Hoofdredacteur SERVICE Magazine 2016 – 2017