Steden worden steeds belangrijker in onze wereldeconomie. Waar in 1950 dertig procent van de wereldpopulatie in stedelijke regio’s woonde, wordt voorspeld dat dit in 2030 het dubbele zal zijn. Deze groei stelt strengere eisen aan het gebruik van ruimte en de systemen van onze steden. In deze editie van SERVICE Magazines staat de rol die de vastgoedsector speelt binnen de trend verstedelijking en hoe zij hier mogelijk beter op in kan spelen als thema centraal.

Het thema trapt af met een introductie geschreven door de SERVICE-redacteuren Lisanne Bergefurt en Lana Trepels. Hierin beschrijven zij diverse verschuivingen op gebied van verstedelijking en positioneren ze de onderwerpen van de artikelen binnen deze trend. De experts die vervolgens aan het woord komen zijn: Huub Dekkers (PwC), Gordon Brown (Space Analytics), Bart de Zwart (Fontys), Coen van Beusekom, Marieke van Soest en Mieke Verschoor (NS), Coen Geerdes (Poelmann van den Broek), Gert-Jan Hospers (UT) en Rob Senden (Omnia Wonen).

Naast het thema hebben we ook weer een reeks interessante artikelen die andere aspecten van de vastgoedsector belichten. Zo vond afgelopen periode de 60e Dies Natalis plaats van de Technische Universiteit Eindhoven wat een goed moment is voor Hannie Horvath en Emiel Westerhof (Dienst Huisvesting TU/e) om terug te blikken op de ontwikkelingen die de campus heeft doorgemaakt en vooruit te blikken op wat er nog komen gaat. Daarnaast legt Frank Elferink in de column uit dat uit de recente faillissementen in de retailsector ook positief klinkende conclusies kunnen worden getrokken, stelt Michiel Boonen (Cushman & Wakefield) de vraag hoe de ontwikkeling van de rentestanden zich tot het beleggingsvolume in commercieel onroerend goed verhoudt, en betoogt Tjeerd Tromp (SCC) dat echte liquiditeit niet meer bestaat bij vastgoedfondsen.

Verder zal Thomas Kerperien (voorzitter studiereis) in het SERVICE Actief terugblikken op de studiereis waarvan de keuze dit jaar op Tokyo is gevallen. Aansluitend op de studiereis en het thema zal Masafumi Ota (Deputy Executive General Manager van Tokyu Corporation) in de rubriek Vastgoed in het Buitenland ingaan op de ontwikkelingen van het Shibuya district en de rol die Transit Oriented Development hierin speelt. Natuurlijk vindt u naast deze artikelen ook onze vaste rubrieken Afstudeerder TU/e en Eén jaar in de praktijk.

Last but not least zal in deze uitgave afscheid worden genomen van Jos Smeets die na een indrukwekkende carrière van 37 jaar aan de TU/e in september met pensioen gaat. In het Lectori Salutem zal hij terugblikken op zijn loopbaan waarna de leerstoel REMD een peer review heeft geschreven. Namens SERVICE wil ik Jos bedanken voor alle bijdragen die hij heeft geleverd aan zowel het magazine als de vereniging.

Hopelijk bieden we u met deze editie weer nieuwe inzichten over relevante ontwikkelingen binnen de vastgoedsector. Feedback om het SERVICE Magazine nog verder te verbeteren is altijd welkom. Wij stellen alle reacties zeer op prijs.

Bas_Hilgers

 

Bas Hilgers

Hoofdredacteur SERVICE Magazine
2015 – 2016