Column: Faillissementen in de retail een ramp of toch een zegen?

Editie: 23.3 - Verstedelijking

Published on: 10 juni 2016

Wie aan de huidige winkelvastgoed­markt denkt, denkt aan faillisse­menten. V&D, Scapino, Perry Sport zijn voorbeelden van bekende bedrijven die recent failliet zijn gegaan. Is dit nu allemaal wel zo negatief als men beweert?


Frank Elferink

Frank Elferink is Partner bij Brickstone Retail. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het begeleiden van aan- en verkooptransacties van winkelvastgoed, aan- en verhuur van winkels, heronderhandelingen van huurcontracten en advisering bij de overnames en doorstart van winkelketens.

 

Wie aan de huidige winkelvastgoed­markt denkt, denkt aan faillisse­menten. V&D, Scapino, Perry Sport zijn voorbeelden van bekende bedrijven die recent failliet zijn gegaan. Is dit nu allemaal wel zo negatief als men beweert?

Een vrije marktdenker vindt dat bedrijven die langjarig verlies draaien ook failliet horen te gaan. Eens, maar merken als Manfield en Scapino, onderdeel van de Macintosh Groep, zijn tot aan het faillissement winstgevend geweest. Het zijn andere bedrijven binnen deze Macintosh Groep die de hele groep omver trokken. Ook AktieSport en Perry Sport zijn in de ondergang van Macintosh en V&D meegesleurd door de vele shop-in-shops in de Scapino en V&D’s.

Voor andere wel verliesgevende winkelketens is het lastig gebleken om de kostenstructuur aan te passen. Salariskosten, een eigen hoofdkantoor, marketingafdeling, inkoopafdeling, HR-afdeling, administratie, distributiecentrum en langlopende huurcontracten zijn substantiële kostenposten die lastig te reduceren zijn.

Die mogelijkheid tot kostenverlaging is er wel bij een overname uit een faillissement, zeker als de overnamepartij een bestaande retailer is zoals de familie Ziengs (Ziengs Schoenen) bij Scapino, de familie Termeer (Sacha) bij Manfield en de familie Neelissen (Nelson) bij Dolcis. Dan worden hoofdkantoren met functies als design, inkoop, marketing, HR, administratie, e-business samengevoegd, de distributie wordt efficiënter ingericht en alleen de huurovereenkomsten voor de winstgevende winkels worden één op één overgenomen. Er vinden heronderhandelingen plaats voor alle overige winkelcontracten met als doel de huurprijs omlaag te krijgen en of de flexibiliteit te verhogen middels een kortere huurtermijn of tussentijdse opzegmogelijkheden.

De doorstartende onderneming bereikt een betere verhouding tussen omzet en huur in de winkel, verlaagde overheadkosten en meer mogelijkheden tot het ingrijpen bij verliesgevende winkels. Ze laten alleen fysieke leegstand achter op de plekken waar zij als professionele partij niet voldoende omzetpotentie zien.

De toename van de fysieke leegstand wordt daarnaast veroorzaakt door de ketens die geen doorstart kennen zoals Invito, Pro Sport en vooral de 63 warenhuizen van V&D. Toch wordt het winkelaanbod in de aantrekkelijke binnensteden en in de succesvolle winkelcentra relatief snel opgevuld. Daar landen retailers als Primark, H&M, Zara, en Hudsons Bay. Ook sportzaken als Topshelf en Decathlon vinden hun weg naar de leegstaande V&D’s en diverse huurders vullen de kleinere leegkomende winkelunits op. Over het algemeen formules die meer consumenten naar de winkelgebieden trekken dan een V&D deed in de afgelopen jaren.

De leegstand die niet wordt ingevuld na faillissementen concentreert zich in gebieden die sowieso al met leegstand kampten. Deze trend is al jaren geleden ingezet, maar wordt nu versneld zichtbaar. In deze gebieden wordt duidelijk dat er wat moet gebeuren of geaccepteerd moet worden dat de functie als winkelgebied op termijn zal ophouden te bestaan.

Naar aanleiding van het aantal faillissementen kan dus ook een positief klinkende conclusies worden getrokken dat doorgestarte ondernemingen toekomstbestendiger zijn, dat vertrokken retailers worden vervangen door retailers die meer aansluiting hebben bij de wensen van de consument en in winkelgebieden waar dit onmogelijk blijkt snel wat moet veranderen of aan alternatieven moet worden gedacht. Vrije marktdenkers juichen dit alleen maar toe.

 

Mail the editors