Eén jaar in de praktijk

Editie: 26

Published on: 28 februari 2019

Precies één jaar geleden is mijn eerste jaar in de praktijk begonnen. Een jaar waarin ik enorm veel heb gezien, nog meer heb geleerd en waar ik met een lach op mijn gezicht naar terug kijk. Kansen zijn er in overvloed, je hoeft ze alleen maar te pakken, zo heb ik mijn afgelopen jaar ervaren.


Het is 2011. Ik sta met mijn diploma op zak voor de keuze waar ik zal gaan studeren. Wiskunde en natuurkunde zijn vakken die mij het beste liggen en in een groot gebouw ben ik benieuwd naar wat er achter elk deurtje schuil gaat. De keuze is snel gemaakt en ik schrijf me in voor de bachelor Bouwkunde aan de TU/e. Al snel kwam ik erachter dat ik iets miste in mijn studie: de eindgebruiker van de gebouwde omgeving. Deze vond ik terug bij de master Real Estate Management & Development, waarna ik het zeker wist: dit is waar ik mij in wil gaan verdiepen.

Tijdens de master heb ik met veel plezier een bestuursjaar gedaan bij SERVICE in de functie van Company Relations. Hier heb ik voor de eerste keer kennisgemaakt met de praktijk. Het bestuursjaar was erg leerzaam en dit heeft mij geholpen in het maken van keuzes in het vervolg van mijn studie en daarna. Ik kan het iedereen aanraden. Zo ben ik via SERVICE in contact gekomen met Wereldhave, een beursgenoteerde belegger in winkelcentra waar ik vier maanden stage heb gelopen en mijn interesse in winkelvastgoed is gewekt. Later raakte ik tijdens een inhousedag aan de praat met Nienke Maatje van Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Zij beleggen in en ontwikkelen onder meer winkelvastgoed. Hier ben ik vervolgens als afstudeerstagiair bij het ontwikkelbedrijf en later bij winkelbeleggingen, aan de slag gegaan. Daar kwam ik erachter dat de wereld van retailers en winkelvastgoed snel aan het veranderen is. De aankopen in de fysieke winkel nemen af terwijl de online aankopen alleen maar stijgen. Dit was voor mij de reden om te onderzoeken wat het effect was van de online retail op de fysieke winkelomgeving. En wat al langer werd geroepen, werd bevestigd in mijn onderzoek: consumenten zijn meer op zoek naar beleving in de fysieke winkelomgeving.

Richting het einde van mijn afstuderen ben ik gaan nadenken over wat ik daarna zou willen gaan doen. Als snel kwam ik tot de conclusie dat ik als ontwikkelaar wilde gaan werken van voornamelijk commercieel vastgoed. Via mijn mentor van FRESH, Martijn Slegers, kwam ik in contact met Raymon van Miltenburg, de directeur van AM Real Estate Development (AM RED). Dat klikte, en nog voordat ik was afgestudeerd, wist ik dat ik bij AM RED zou gaan starten.

Ruim een jaar geleden, januari 2018, studeerde ik af met de master Real Estate Management & Development. Eén week later startte ik bij AM RED als projectcoördinator. AM RED is de commercieel vastgoedontwikkelaar van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, dat op haar beurt een dochter is van de Koninklijke BAM Groep. Ik werd onderdeel van een team van 25 professionals, terwijl ik eigenlijk in dienst trad bij het grootste bouwbedrijf van Nederland. Voor mij het beste van twee werelden.

Als projectcoördinator werk je samen met ontwikkelingsmanagers en projectmanagers aan verschillende projecten. Deze projecten lopen uiteen van langdurige ontwikkelopgaven en projectmanagementopgaves tot acquisities en tenders. Het uitdagende en interessante is dat je met elk project in een andere fase van het ontwikkelproces zit en dat je de projecten van het begin tot einde kan meemaken. Ik houd mij vooral bezig met projecten waarin de focus ligt op winkelvastgoed.

Eén van mijn eerste projecten is centrumontwikkeling Badhoevedorp. Tot 2017 liep hier de snelweg A9 dwars door het dorp. Deze is toen verlegd om het dorp heen, waarmee er ruimte is ontstaan voor nieuwbouwplannen, nieuwe sportaccommodaties en een vernieuwde dorpskern. AM werkt hier samen met Bohemen en de gemeente Haarlemmermeer aan de nieuwbouwplannen en een groen lint door Badhoevedorp. AM RED is betrokken bij de ontwikkeling van de dorpskern. Hier zijn plannen om bestaande winkels op te knappen, een supermarkt toe te voegen en huurappartementen te realiseren. Met deze ontwikkeling zitten we in de haalbaarheidsfase; we voeren gesprekken met de gemeente, winkeliers en eigenaren van bestaand vastgoed zodat er een goed beeld ontstaat van de wensen en eisen van de belanghebbenden. Tegelijkertijd werken we met stedenbouwkundigen aan een ontwerp waarin de plannen tot uiting komen. Een extra uitdaging is dat de ontwikkeling te midden van het bestaande dorp plaatsvindt, waardoor we te maken hebben met een heleboel stakeholders.

Een ander project is Hart van de Waalsprong in Nijmegen. Hier gaan wij samen met VanWonen en AM een energie neutrale wijk met het eerste energie neutrale winkelcentrum van Nederland realiseren. Dit project bevond zich een jaar geleden nog in de tenderfase. De tender was uitgeschreven door de gemeente Nijmegen voor de ontwikkeling van 450 woningen en ca. 12.000 m² aan centrumfuncties. Tijdens de tender werkte ik met een team van onder andere ontwikkelaars, ontwerpers, adviseurs en beleggers (in Nijmegen met ruim 50 personen) gedurende een klein jaar aan een verregaand stedenbouwkundig ontwerp dat nog tot twee weken voor indiening onderhevig kan zijn aan wijzigingen. Niet alleen het stedenbouwkundige en architectonische ontwerp wordt beoordeeld, maar ook onze visie op milieu en klimaat, mobiliteit, programmering van de woningen, branchering van de winkels en de financiële onderbouwing. Alles komt hierbij om de hoek kijken en dat vind ik het leukste aan ontwikkelen: de ene dag analytisch in de cijfers, de andere dag creatief in de tekeningen, dan weer op zoek naar nieuwe samenwerkingen en later maak je je nieuwe kennis eigen omdat dit kansrijk kan zijn voor jouw project.

Tot aan de dag van de indiening werk je met het hele team enorm hard om de puntjes op de i te zetten, maar dan ligt er ook een product waar iedereen achter staat en trots op is. Je weet dat je een maand later gebeld wordt met de uitkomst van de tender. Toen ik mijn collega buiten al ijsberend zag telefoneren, wist ik dat dat het telefoontje was waarop we hadden gewacht, maar nog niet of we hadden gewonnen of verloren. Ik voelde de spanning toenemen, tot mijn collega zei: we hebben hem binnen. Hier is met het hele team wel een klein drankje en een bitterbal op genuttigd, want successen worden gevierd!

Dan komt de echte opgave: het omzetten van een tender in een project. De projectorganisatie optuigen, het ontwerp optimaliseren zodat de ontwikkelaars ermee verder kunnen, huurders aantrekken, financiële parameters meegeven aan de ontwikkelaars, de planning optimaliseren en het project verkopen. Samen met een collega ben ik verantwoordelijk voor het meegeven van de financiële parameters op basis van de tender aan de ontwikkelaars. Hoewel ik verder niet overal bij ben geweest, krijg ik wel alles mee in de periodieke overleggen. Op deze manier zie en leer je erg veel van het project en van vastgoedontwikkeling. Zelf werk ik samen met mijn collega’s aan de ontwikkeling van twee grote mixed-use blokken. Momenteel worden de adviseurs gecontracteerd zodat we het ontwerp binnenkort verder kunnen uitwerken. Doordat ik het project vanaf de initiatieffase meemaak, kom je alle ins en outs van het project te weten en leer ik wat er allemaal bij zo’n grote gebiedsontwikkeling komt kijken.

Het laatste grote project waar ik aan werk is een tender voor de uitbreiding van een wijkwinkelcentrum. Ik ben hier erg enthousiast over en hoop er op een later moment net zo over te kunnen vertellen als over Hart van de Waalsprong.

Naast bovengenoemde projecten komen er regelmatig kleinere opgaven langs waar je kort aan werkt. Bijvoorbeeld, een quickscan van een ontwikkeling van centrumvoorzieningen, vragen vanuit AM over commerciële invullingen bij woningbouw of een stakeholdersanalyse van een grote gebiedsontwikkeling. Daarnaast komen er veel kansen langs om aan nieuwe projecten te werken en als je niet oplet zit je te vol met projecten. Gelukkig wordt je daarin voldoende ondersteund.

Behalve het werken aan inhoudelijke projecten is het belangrijk jezelf te blijven ontwikkelen. Hier hecht AM RED ook veel waarde aan. Zo worden er regelmatig gastcolleges en kennissessies georganiseerd met uiteenlopende onderwerpen. Zelf heb ik dit jaar deel mogen nemen aan de BAM Introductie Cursus. Je leert hierbij niet alleen veel over BAM, maar je zet vooral een eerste stap richting je persoonlijke ontwikkeling in je verdere carrière.

Ik ervaar AM en AM RED als een hecht en gezellig team. Dit wordt versterkt door de verschillende leuke activiteiten die worden georganiseerd. Zo zijn we met AM RED in de zomer op teamuitje naar Schiermonnikoog geweest, wordt de kerstborrel afgesloten met karaoke, zijn er projectbezoeken, wordt er elk jaar een wintersport georganiseerd en is er momenteel een heus tafelvoetbaltoernooi gaande op kantoor. Daarnaast zijn de junioren aangesloten bij Young AM en Young BAM. Door al deze activiteiten leer je je collega’s op een andere manier kennen wat ik enorm waardevol vind en de onderlinge samenwerking versterkt.

Mijn eerste jaar in de praktijk is voorbij gevlogen! Ik merk dat ik een enorme ontwikkeling heb doorgemaakt door alle kansen die langs zijn gekomen, projecten waaraan ik heb meegewerkt en leuke activiteiten waaraan ik heb meegedaan. Ik zie mijn toekomst en de ruimte die mij daarin wordt geboden met veel enthousiasme en plezier tegemoet. Nieuwe projecten acquireren, projecten ontwikkelen en projecten opleveren. Er is nog genoeg te doen!

Mail the editors