SERVICE Actief

Editie: 22.3 - Ontwikkelingen in de corporatiesector

Published on: 14 oktober 2015


Beste lezer,

De negentiende studiereis van studievereniging SERVICE heeft van 14 tot en met 23 mei jongstleden plaatsgevonden. De reiscommissie heeft dit jaar een bestemming uitgezocht waar de Chinese tradities samenvloeien met het westers kapitalisme (Silver Media, sd). De stad Hong Kong kan toegevoegd worden aan het rijtje met eerder bezochten steden zoals: Dubai & Abu Dhabi (2014), Moskou & Sint– Petersburg (2013), Shanghai (2012) en Singapore (2011). Tijdens een studiereis kan op een goede manier kennis worden gemaakt met de werkwijze, de bedrijfscultuur en de mentaliteit van vastgoed gerelateerde bedrijven en de vastgoedmarkt in een ander land. Dit is voor de studenten zeer leerzaam en draagt bovendien bij aan een verbreding van hun horizon. Studenten krijgen op deze manier inzicht in de overeenkomsten en de verschillen in zowel de vastgoedmarkt als het bedrijfsleven in het buitenland.

De bestemming

De reiscommissie is vanaf het begin van het academisch jaar druk bezig geweest met het zoeken naar een interessante bestemming voor een leerzame studiereis. Legio interessante bestemmingen behoorden tot de mogelijkheden, belangrijk daarbij was op zoek te gaan naar een interessante en actieve vastgoedmarkt die de bestemming extra leerzaam maakt. Hong Kong bleek uiteindelijk de meest aantrekkelijke locatie te zijn. Qua geschiedenis en cultuur heeft Hong Kong veel te bieden. Hong Kong is een speciale administratieve regio van China, echter functioneert deze voormalige Britse Kolonie als zelfstandig land en zijn de enige zaken die vanuit China bestuurd worden defensie en buitenlandse zaken (Silver Media, sd). De strategische ligging aan de zuidoostkust van China, in de delta van de Parelrivier, aan de Zuid­Chinese Zee, maakte van de stad een van de meest welvarende en kosmopolitische steden ter wereld (Discover Hongkong, sd). Hong Kong neemt onder meer door haar strategische ligging een steeds belangrijkere plaats in bij de handel tussen China en het Westen, wat er voor zorgt dat de stad ook op het gebied van handel erg interessant is. Wat veel mensen daarnaast niet weten is dat Hong Kong voor meer dan de helft bestaat uit natuurgebieden en is opgebouwd uit 236 eilanden (Reisgraag, sd). Hong Kong heeft de meeste wolkenkrabbers van de wereld, 2.354 stuks (alletop10lijstjes, 2015). Deze wolkenkrabbers zijn vaak interessante gebouwen en gaan gepaard met enorme investeringen en langdurige contracten. Daarnaast kent de stad chronische problemen van (te) hoge huurprijzen. Sinds 2010 zijn de huren in Hong Kong met 51 procent gestegen. Dit komt door een sterke groei van bedrijven en de beperkte beschikbaarheid van toplocaties. Een vierkante meter kantooroppervlakte kan oplopen tot bijna 2000 euro per jaar en Hong Kong staat daarmee in de top drie van duurste kantoorlocaties van de wereld (Cushman & Wakefield, 2011). Hong Kong biedt dus qua geschiedenis, cultuur, natuur, handel en vastgoed ontzettend veel interessante informatie voor de studiereis.

De reis

Na een lange vlucht zijn we op vrijdag 15 mei aangekomen in Hong Kong. Nadat de spullen in het hostel afgegeven waren, zijn wij doorgegaan naar het Nederlands Consulaat­ Generaal in Hong Kong. Bij het consulaat hebben wij een interessante presentatie over de stad gekregen. In de presentatie kwam de geschiedenis van Hong Kong aan bod en hoe de Nederlanders in Hong Kong zaken doen. Het consulaat gaf ons daarnaast nog een aantal handige ’DO’s en DON’Ts in de Aziatische cultuur waar wij ons de daar­ opvolgende dagen in gingen bevinden. Na het Consulaat zijn wij naar de Man Mo Tempel gegaan, waar de god van de krijgskunst en de god van de literatuur  worden geëerd.

Zaterdag begon de dag met een vrije ochtend. Tijdens deze ochtend zijn de studenten de stad gaan verkennen en hebben zij genoten van een heerlijke Chinese lunch. In de middag is de gehele groep met de ferry naar Macau gevaren. Macau werd in 1557 gesticht door de Portugezen en hebben deze regio tot 1999 in handen gehad, daarna heeft het dezelfde status als Hong Kong gekregen. Met bijna 600.000 bewoners is het de dichtstbevolkte plaats ter wereld! (landenwijzer, 2015). In Macau is er een bezoek gebracht aan verschillende tempels, waaronder de A­Ma Tempel die  op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staat. Daarnaast is er genoten van het adembenemende uitzicht boven op één van de hoogste gebouwen. Met een heerlijk Chinees avondmaal in onze maag zijn we afgereisd naar het gok­walhalla van China. In dit stukje van Macau waan je jezelf in de stad Las Vegas, de casino’s en hotels zijn een indrukwekkende vertoning.

De volgende ochtend is er een bezoek gebracht aan het Lamma eiland. Hier zijn we na een pittige wandeling boven gekomen bij de Big Buddha en hebben we een bezoek gebracht aan het Po Lin klooster. Met het mooie weer zijn we gaan lunchen aan het strand en hebben velen van ons een duik genomen in zee. Vervolgens zijn we bij the Peak geweest en hebben we wederom genoten van het wonderschone uitzicht over Hong Kong.

Maandagochtend was iedereen vroeg uit de veren en stond iedereen klaar in sport outfit voor een activiteit die niemand snel zal vergeten. We begonnen de dag namelijk met een les Thai Chi. Na alles geleerd te hebben over onze innerlijke energie was het tijd om het eerste bedrijf te bezoeken. Het eerste bedrijf dat op de planning stond was DTZ Hong Kong. DTZ heeft ons een erg leerzame lezing gegeven over de verstedelijking in Hong Kong. Na DTZ zijn wij meteen doorgegaan naar OMA. Hier hebben wij ook een zeer interessante lezing gekregen over design intentie en het bouwproces. Na de lunch stond het derde bedrijfsbezoek op de planning, CBRE Research. Bij CBRE hebben wij een lezing gekregen over de kantorenmarkt van Hong Kong en hebben de studenten vragen kunnen stellen over de extreme huurprijzen die worden gevraagd. Deze drukke dag hebben we afgesloten op de Temple Street Market. Deze markt staat bekend om zijn lekkere eettentjes op straat en het heeft zijn naam meer dan waar gemaakt met een heerlijk avondmaal!

service actief

AFBEELDING 2 Centrum HongKong

De volgende ochtend hebben we een rondleiding gekregen over de campus van de University of Hong Kong en zijn wij ontvangen door het hoofd van de afdeling Real Estate Management. In de middag zijn wij bij CBRE Global Investors op bezoek geweest. Hier hebben wij een lezing gekregen over de Aziatische markt en in het specifiek de vastgoedmark van Hong Kong. Voor het diner zijn wij naar de hippe buurt SOHO gegaan en hebben wij meteen gebruik gemaakt van de langste roltrap ter wereld. Na het diner zijn we met de welbekende  Star Ferry voor een paar cent de rivier overgestoken. Eenmaal aan de overkant hebben we nog vanaf de kade naar de betoverende lichtshow staan kijken.

Woensdagochtend begon de dag bij Savills waar wij een leuke lezing hebben mogen bijwonen waarbij hotelvastgoed centraal stond. Na een heerlijke Chinese lunch met dumplings zijn wij naar Link REIT gegaan. Link REIT is het grootste beleggingsfonds van Azië en richt zich voornamelijk op de retailmarkt. Hier hebben wij een lezing gehad over deze beleggersmarkt en kregen wij een rondleiding door een van hun shopping centers. Deze interessante dag is afgesloten bij de Happy Valley Racecourse. Dit was een bijzonder spektakel van racende paarden tussen de vele wolkenkrabbers!

Op donderdag stonden de laatste twee bedrijfsbezoeken gepland. De dag begon bij Colliers, waar we een interessante lezing kregen over winkelvastgoed in Hong Kong. We hebben de dag vervolgens voortgezet bij APG Asset Management waar we een rondleiding door een logistiek center kregen met aansluitend een presentatie. Dit was het laatste bedrijfsbezoek van de studiereis en hebben we afgesloten met een gezellige borrel. Deze avond zijn we naar de lady’s market gegaan, waar iedereen zijn souvenirs kon inslaan en waar alle vrouwen na stevig onderhandelen nog een tas van hun favoriete merk konden kopen. En waar de waaghalzen onder ons nog even typisch Chinese specialiteiten probeerden, waaronder slang.

Op de laatste dag in Hong Kong had iedereen nog even tijd om van deze fantastische stad te genieten. De laatste inkopen konden worden gedaan en er kon nog heel even genoten worden van het heerlijke weer. Aan het begin van de middag verzamelde iedereen zich weer en werd de terugreis ingezet.

Tot slot

Hong Kong is een bijzondere stad waar de Chinese cultuur zich op een bijzondere manier mengt met de Westerse cultuur. Tijdens deze studiereis is goed naar voren gekomen dat zaken doen in Azië en dan in het specifiek in Hong Kong heel anders gaat dan in Nederland. Hong Kong was een onvergetelijke ervaring op alle denkbare vlakken. De bedrijfsbezoeken waren interessant, de cultuur was geweldig en de natuur was beeldschoon. Hong Kong bedankt!

De studiereis is echter niet zomaar een reis geworden om nooit meer te vergeten. Hiervoor wil ik als eerst de heer Adri Proveniers bedanken voor zijn ondersteuning en mede­ werking tijdens de studiereis. De heer Proveniers is nauw betrokken geweest bij de cases die gemaakt zijn tijdens de studiereis. Ik wil ook alle deelnemers bedanken voor jullie inzet en gezelligheid. Verder gaat een dankwoord uit naar alle bedrijven in Hong Kong die ons met open armen hebben ontvangen en ons van verschillende presentaties en rond­ leidingen hebben voorzien. Ook wil ik graag alle sponsoren bedanken die deze reis mogelijk hebben gemaakt. Zonder de bijdrage van Colliers, Hemminkways en Repon Dakbedek­ kingen BV was het organiseren van een dergelijke reis niet gelukt.

Tot slot wil ik de reiscommissie in het bijzonder bedanken. Zij hebben zich het afgelopen jaar ontzettend hard ingezet om deze reis voor elkaar te krijgen. Bij dezen een groot dankwoord  aan Eefke Winkelmolen, Stefan Werner, Robin Junker, Ron Haerkens en Stacy van den Brink. Door hun enthousiasme, doorzettingsvermogen en betrokkenheid voor en tijdens de reis is het gelukt om een geweldige reis neer te zetten!

Bronvermelding

Discover Hongkong. (sd). Geschiedenis. Opgehaald van http://www.discoverhongkong.com/nl/plan­your­trip/ know­hong­kong/history.jsp.

Reisgraag. (sd). Hongkong. Opgehaald van http://www.reisgraag.nl/vakantie_china/hongkong/.

Silver Media. (sd). Hongkong voor beginners. Opgehaald van http://www.hongkongvoorbeginners.nl/.

 

Mail the editors