Lectori Salutem: Waarom financiële kennis over beleggen zoveel bijdraagt aan het nemen van duurzame vastgoed beslissingen

Editie: 22.1 - Beleggersmarkt

Published on: 07 februari 2016

Wanneer je denkt als een duurzame belegger, kun je ook aantoonbaar betere beslissingen nemen in de multidisciplinaire wereld van vastgoed. Vanuit iedere stakeholder die betrokken is bij vastgoed, is er namelijk de ambitie om van vastgoed het beste te maken. 


Norbert BolNorbert Bol is directeur en mede oprichter van Grontmij Capital Consultants, docent strategisch management van de opleiding Master of Real Estate aan de Tias School for Business and Society en lid van de Raad van Advies van SERVICE.

 


 

Wanneer je denkt als een duurzame belegger, kun je ook aantoonbaar betere beslissingen nemen in de multidisciplinaire wereld van vastgoed. Vanuit iedere stakeholder die betrokken is bij vastgoed, is er namelijk de ambitie om van vastgoed het beste te maken. 

Om al deze belangen goed af te wegen is ook financiële kennis noodzakelijk. Hierbij gaat het niet alleen om de financiële kennis van het vastgoed, maar ook om de financiële drijfveren en verdienmodellen van de verschillende stakeholders. Kennis over duurzaam vastgoedbeleggen zorgt er in mijn optiek voor dat (aankomende) vastgoedprofessionals betere, maatschappelijk verantwoorde keuzes kunnen maken tegen lagere maatschappelijke kosten en een beter rendement.

“Science is built up of facts as a house is built of stones, but an accumulation of facts is no more a science than a heap of stones is a house” (Poincaré, 1905). Deze quote van Jules Henri Poincaré vind ik passend bij het onderwerp van dit Lectori Salutem. Ik zie financiële kennis van vastgoed namelijk niet alleen als een belangrijk onderdeel of bouwsteen, maar ik zie het ook als een integraal onderdeel die meer is dan de som der delen.

Vastgoed kan worden beschreven als een kapitaalintensieve investering, bestaande uit de grond, de bestemming op de grond en de gebouwen die op de grond zijn gebouwd en/of kunnen worden gebouwd in de toekomst. Hiermee wordt duidelijk dat vastgoed een lange termijn karakter heeft, waarbij de grond een oneindige levensduur heeft en een gebouw een lange (technische en economische) levensduur heeft van enkele decennia.

In het grote kapitaalsbeslag en het lange termijn karakter ligt ook de reden dat ik aan het begin van mijn betoog heb gesteld: “Wanneer je denkt als een duurzame belegger, kun je ook aantoonbaar betere beslissingen nemen in de multi-disciplinaire wereld van vastgoed”. Een duurzame belegger zal namelijk ieder goed bedoeld voorstel (zowel op onderdelen als voor het geheel) afkomstig van verschillende stakeholders uit verschillende disciplines beoordelen op zijn meerwaarde. Meerwaarde kent twee hoofdcomponenten:

  1. Meerwaarde voor de (toekomstige) gebruiker/huurder, meerwaarde voor het gebouw en meerwaarde voor de omgeving. Voor al deze meerwaarde wordt in ieder geval aandacht besteed aan de in duurzame kringen gehanteerde triple bottom line van People, Planet, Profit.
  2. Meerwaarde in financiële termen kan in zijn eenvoud worden verwoord als verlaging van de kosten, verhoging van de inkomsten en/of verlaging van het risicoprofiel. Deze aspecten gelden voor de gehele toekomstige levensduur van het gebouw en de grond.

Het denken over meerwaarde van de duurzame belegger is dus niet louter financieel, maar door financiële kennis kunnen de verschillende effecten wel beter inzichtelijk worden gemaakt in termen van risico en rendement.

Hierdoor is een verantwoorde keuze tussen korte termijn en lange termijn in relatie tot alle stakeholders mogelijk.

In mijn optiek zou iedere professionele opleiding of bedrijf in het vastgoed er baat bij hebben om vanuit een duurzaam beleggingsperspectief te denken en handelen. Financiële kennis en begrip voor elkaars verdienmodellen is daarbij van wezenlijk belang. Uiteraard zal het niet mogelijk zijn dat iedere stakeholder geheel geschoold moet zijn als financieel specialist. Die kennis is altijd in te huren. Echter voor iedere professionele ondernemer en -stakeholder geldt dat er voldoende basiskennis nodig is om onbedoelde maatschappelijke faalkosten te voorkomen en om een aantrekkelijk vestigings- en investeringsklimaat te scheppen van de BV Nederland. Daarmee is het vergroten van financiële kennis essentieel voor het nemen van duurzame vastgoed beslissingen.

Mail the editors