Hoe is het nu met: Silvijn van Rens

Editie: 29 - Artificial Intelligence in the Built Environment

Published on: 13 april 2022


“Het enige wat we moeten doen, is beslissen wat we doen met de tijd die ons is gegeven.”

Je hoort het wel eens, “het leven bestaat uit keuzes maken”. Je toekomst – en daarmee de koers van je leven – verandert namelijk met elke keuze die je maakt. Des te beter je weet welke route jij wilt bewandelen, des te makkelijker het wordt om goede keuzes te maken. Wat wordt jouw volgende stap? Heb je daar al eens écht goed en bewust over nagedacht? Het verschil namelijk tussen wie je nu bent, en wie je wilt zijn, is wat je vandaag (en morgen) doet of gaat doen. Daarom is het zo belangrijk dat je jezelf goede vragen stelt. Met heldere antwoorden op die vragen is het makkelijker beslissen wat te doen met de tijd je is gegeven.

Vroeger bij de kleuters wist ik het zeker; ik zou later metselaar worden. ‘Metselen met blokken’ deed ik destijds het liefst. Later op de middelbare school was het doel om architect te worden. Daaruit volgde de studie Bouwkunde aan de TU in Eindhoven. Na een bachelor volgde een master in Real Estate Management en Development, waarvan later de naam veranderde in Urban Systems & Real Estate. Tijdens deze Master heb ik ook een bestuursjaar gedaan bij studievereniging SERVICE. In dit artikel vertel ik over mijn ervaringen in de eerste twee jaar van mijn nog prille carrière. Ik reflecteer op (verkeerde) keuzes, hoe ik de zoektocht naar mijn eerste baan heb aangevlogen en over mijn ervaringen in de praktijk.

Op moment van schrijven ben ik ruim twee jaar in dienst bij Brink. Brink is actief binnen de bouw, infra en vastgoedsector, in de breedste zin van het woord. Met 225 collega’s verdeeld over een software tak en een deel Management en Advies. Brink Management en Advies bestaat uit tien verschillende vakgroepen met elk haar eigen expertise. Met enthousiaste teams werken we aan complexe vraagstukken en projecten, van initiatief tot exploitatie en van gebouw tot gebied. De opdrachtgevers zijn divers en bevinden zich zowel in de (semi-)publieke sector als in de private sector. Ikzelf maak deel uit van het team Ontwikkelen & Investeren waarin we ons – je raad het al – veelal bezig houden met ontwikkel- en investeringsvraagstukken. Denk aan de financiële haalbaarheid van project- en gebiedsontwikkelingen in de vorm van business cases en grondexploitatieberekeningen. Daarnaast zijn we ook bezig met marktbenaderingsvraagstukken. Denk aan het uitdenken en begeleiden van tenders en verkooptrajecten.

 

Net een jaar gezwoegd op je thesis en nu eindelijk afgestudeerd. What’s next?

Studeer jij de komende maanden af, of ben je misschien net afgestudeerd en twijfel je aan je volgende stap? Dan zou mijn eerste advies zijn: ga alsjeblieft eerst reizen! Als je een beetje avontuurlijk en nieuwsgierig bent aangelegd en je wilt ‘ooit nog een keer een mooie reis maken’. Dan is dit écht de ultieme gelegenheid! Natuurlijk. Dit kan later ook nog. Maar des te langer je wacht, des te moeilijker het wordt. Voor je het weet heb je een vaste baan, denk je aan een gezin of koop je je eerste huis. Ja, klinkt degelijk, maar het komt (snel) op je af.

Bovendien is de kans rijkelijk aanwezig dat je de komende 45 jaar toch nog moet (of mag) werken, ook al denk je nu misschien ‘dat gaat mij niet gebeuren’. Tijd genoeg dus om te werken. Die toffe baan met mooi salaris komt later wel.

Na mijn afstudeerpresentatie op 28 februari 2019 vierde ik twee dagen later eerst een weekje carnaval samen met de band waarin ik drum. Een paar dagen later vloog ik naar Rio de Janeiro waar ik mijn vijf maanden lange trip door Zuid-Amerika ben gestart. Van de favela’s in Brazilië naar de Iguaçu watervallen in Argentinië. Via Buenos Aires naar Patagonia & Ushuaia en vervolgens via Chili naar de jungle en zoutvlaktes in Bolivia. In Peru heb ik nog Machu Picchu beklommen. Tot slot ben ik na een maandje in Colombia via de Caribische eilanden van Jack Sparrow naar Panama gevaren, om vervolgens af te sluiten met een roadtrip aan de westkust van de Verenigde Staten. Tijd van mijn leven gehad daar. Daarom probeer ik zo veel mogelijk mensen aan te sporen om tóch eerst op vakantie te gaan. Dat heb je na ongeveer 20 jaar studie ook wel verdiend.

 

Nadat je je rugzakje hebt gevuld met mooie ervaringen in het buitenland, moet die bankrekening opnieuw gevuld worden…

Tijdens het reizen heb ik veel tijd gehad om boeken te lezen. Het genre wat mij het meest intrigeerde was persoonlijke ontwikkeling, mindset, finance en Quality of Life. Dit heeft me inzicht geboden in de zoektocht naar wat ik écht wil en zoek in een baan.

Vol vertrouwen en ambitie startte ik deze zoektocht naar een eerste baan in de vastgoedsector. De ‘LinkedIn-hyena’s’ wisten me – net als iedereen – al een tijdje te vinden. De keuze was reuze. Gelukkig had ik goed in de smiezen wat ik wilde. Gedurende mijn bachelor raakte ik meer en meer geïnteresseerd in Finance. Ik verdiepte me in de aandelenmarkt en las boeken over ‘financial literacy’. Business cases en investeringsvraagstukken intrigeerde me steeds meer. Reden voor mij om voor de Master in vastgoed te kiezen. Hier leerde ik Brink voor het eerst kennen door Michel van Rhee. Hij verzorgt het vak Urban Projects and Finance. Nu, een paar jaar later is hij een van mijn directe collega’s in onze projectteams.

 

Inzicht verkrijgen door jezelf goede vragen te stellen

In de zoektocht naar een werkgever stelde ik mezelf veel vragen. Waar krijg ik energie van? Wat kost mij energie? Waar wil ik naartoe werken? Wat zijn mijn doelen? Wat is, en op welke manier benut ik het best, mijn maximale potentieel? Wat vind ik belangrijk in een baan? Voor welke sector of type opdrachtgever wil ik werken? En wat bepaalt voor mij kwaliteit van werk? Het is goed om jezelf ook dergelijke vragen te stellen. Ga daar eens goed voor zitten en schrijf je antwoorden op papier. Schrijf het op een manier waarvan jij denkt dat het begrijpelijk is voor derden. Daardoor word je gedwongen om er beter en dieper over na te denken.

Iets wat ikzelf hoog in het vaandel had en heb staan zijn ontwikkelmogelijkheden. Je denkt misschien dat je na een master aardig wat kennis paraat hebt, maar ik heb nieuws voor je. Dat is niet zo. Althans, niet de kennis die je ook daadwerkelijk in de praktijk gaat toepassen. In je eerste baan moet je nog veel leren en dat is oké. Als je straks gaat solliciteren, vraag dan ook naar de ontwikkelmogelijkheden. Niet alleen voor op de korte termijn, maar ook voor over drie en of vijf jaar.

 

Doe praktijkervaring op door stage te lopen

Tijdens mijn master heb ik twee keer stage gelopen. Een werkervaringsstage bij een gemeente en een afstudeerstage bij een adviesbedrijf. Bewust heb ik gekozen om zowel in de publieke sector als in de private sector een kijkje in de keuken te nemen. De universiteit is in beginsel niet zo happig op stages. Volgens mij hechten ze daar minder waarde aan omdat men verwacht dat je daar ‘simpele’ werkzaamheden gaat uitvoeren. Echter, ik ben van mening dat men dit meer zou moeten toejuichen. Je doet namelijk veel praktijkervaring op. Je leert hoe een organisatie in elkaar steekt en je kunt vervolgens beter een inschatting maken van hoe jouw toekomstige bedrijf reilt en zeilt.  Handige informatie en observaties die je ook helpen in sollicitatiegesprekken. Je kunt dan gerichter vragen stellen die jijzelf belangrijk vindt. Daarnaast bouw je tegelijkertijd een netwerk op. Iets wat je niet genoeg kunt blijven doen, want ‘your network is your net worth’. En onthoudt: ‘wat je zaait zul je oogsten’.

 

Mijn sollicitatietraject

Voordat ik begon met het zoeken naar een bedrijf had ik al een aantal filters die ik kon toepassen. Zo wist ik bijvoorbeeld dat ik in de private sector als adviseur wilde werken. Vooral omdat ik op deze manier aan veel verschillende en gave projecten kan werken. Projecten waarbij de doorlooptijd niet te lang is. Hierdoor blijft het werk divers en uitdagend. Ook wist ik dat ik me verder in de financiële haalbaarheid van project- en gebiedsontwikkeling wilde ontwikkelen.

Iets was ik ook nog heb overwogen is een functie binnen een vastgoed team van een multinational. De combinatie met het werken in het buitenland leek mij mogelijk een win-win situatie. Echter, ik verwachtte dat dit werk eentoniger zou zijn doordat deze projecten vaak een langere doorlooptijd kennen. Vandaar dat ik hiervan afgestapt ben.

Uiteindelijk maakte ik een short list van vijf partijen. Na wat desktop research heb ik ervoor gekozen om met drie partijen in gesprek te gaan. Alle drie de partijen waren geïnteresseerd en nodigde me uit voor meerdere gesprekken.

 

Het sollicitatiegesprek

Dan is het tijd om te solliciteren. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereidt. Verdiep je goed in het bedrijf en de werkzaamheden die ze uitoefenen. Ik zit nu soms aan de andere kant van de tafel waardoor ik meer inzicht heb verkregen in waar wij bij Brink op letten. Indien blijkt dat de sollicitant zich niet goed heeft ingelezen, ontbreekt het vaak te zeer aan gretigheid. Verder bestaat ons sollicitatieproces doorgaans uit drie gespreksronden. Waar in de eerste twee ronden vooral wordt gekeken naar je persoonlijkheid, gretigheid en de match met Brink. Indien er sprake is van een match word je uitgenodigd voor een derde gesprek waarin arbeidsvoorwaarden worden besproken.

 

Werken bij Brink

Goed. Genoeg over de randzaken en de route naar ‘het werkende leven’. In november 2019 koos ikzelf uiteindelijk voor de beste match. Brink. Tijd om wat dieper in te gaan op mijn dagelijkse werkzaamheden.

Bij Brink werken we op projectmatige basis. Daardoor ziet (hoe cliché ook) iedere week er anders uit. Verschillende locaties, met verschillende teams werken aan verschillende projecten. Deze afwisseling en diversiteit bevalt me uitstekend. Bij Brink start je als schoolverlater in een zogenaamde junior-functie. Als junior werk je bij Brink over het algemeen aan projecten met een senior consultant en een senior manager. Voor elk project heb je een andere teamsamenstelling.

 

Vakgroepen

Iedere collega landt in een ‘vakgroep’, oftewel een team met een elk een specifieke expertise. Dit is een groep die (graag) samen werkt aan projecten en daarnaast regelmatig samenkomt om kennis te delen en producten te ontwikkelen. In totaal zijn er bij Brink tien vakgroepen. Ik ben aangesloten bij de vakgroep Ontwikkelen en Investeren. Naast vakgroepen zijn er ook collega’s die zich bezighouden met ‘business development’. Hierbij ligt de focus op een actueel onderwerp waar Brink zich verder actief in wil verdiepen en of ontwikkelen. Verder hebben we locatieborrels, projectbezoeken, personeelsuitjes en gaan samen met het bedrijf op wintersport. De junioren en medioren zijn ook bij Jong BMA aangesloten. Soms hebben we een cursus of training of doen we een informele activiteit. Hierdoor leer je elkaar beter kennen, wat bevorderlijk is voor de samenwerking en de sfeer op de werkvloer.

 

Hoe ziet een werkweek eruit?

Vanaf dag één ben je zelf verantwoordelijk voor je agenda. Uiteraard wordt je daar in het begin bij geholpen. Verder plan je zelf in wanneer je aan welke projecten werkt. Dat maakt dat je werktijden heel flexibel zijn. Ook thuiswerken is volledig geïntegreerd. Ik merk echter dat ik graag tussen de collega’s op kantoor ben en daar dan ook zo vaak mogelijk probeer te zijn.

 

Werkzaamheden in projecten

 

Brainport Smart District

In de grote gebiedsontwikkeling Brandevoort in Helmond wordt in een deelgebied gewerkt aan een hypermoderne en slimme woonwijk: Brainport Smart District met circa tweeduizend woningen en bijbehorende voorzieningen op een plek dat nu nog grotendeels bestaat uit weilanden. Gemeente Helmond heeft hiertoe een stedenbouwkundig plan en een kwaliteitshandboek laten opstellen waarin hoge ambities en innovaties zijn vastgelegd. Met Provincie Noord-Brabant worden gesprekken gevoerd om een mogelijke samenwerking voor deze innovatieve gebiedsontwikkeling tot stand te brengen. Brink verzorgt het procesmanagement om te komen tot een gezamenlijk innovatief ontwikkelbedrijf. Brink stuurt dit proces aan, maar inhoudelijk levert het ook veel input. Onder andere op de samenwerkingsvorm en governance, de innovaties en de effecten daarvan op de financiën en natuurlijk de grondexploitatie zelf. Onze werkzaamheden hebben geleid tot inzicht in de mogelijke samenwerking, financiële constructies voor de financiering van de innovaties en planoptimalisaties zijn verwerkt in de grondexploitatie en de ruimtelijke plannen. Hiermee kunnen de gemeente Helmond en de provincie verdere stappen zetten op de weg naar de beoogde samenwerking. Persoonlijk hield ik me – samen met een projectteam – bezig met de grondexploitatieberekening.

 

ZOwonen

Brink is door woningcorporatie ZOwonen gevraagd te adviseren over en vervolgens het gebiedsontwikkelingsproces te begeleiden in Sittard. Het gezamenlijk gedragen doel van de gemeente en ZOwonen wordt daarbij vooropgesteld, zijnde het succesvol doorlopen van de (her)ontwikkeling tot een nieuw stukje Sittard. Om de financiële haalbaarheid van het ambitiedocument in beeld te brengen moest eerst een woonprogramma worden opgesteld. In overleg met ZOwonen en de gemeente zijn een aantal ontwikkelvarianten bedacht. Deze vormen de basis voor het opstellen van de grondexploitatie waarin zowel de residuele grondwaarde is berekend als het te verwachte plansaldo. Voor het bepalen van de investerings- en grondkosten is gebruik gemaakt van de expertise van een kostendeskundige binnen Brink. Na het financiële (optimalisatie)traject dacht Brink de marktbenaderingsstrategie uit. En begeleidde vervolgens de tenderprocedure waarin werd gezocht naar een ontwikkelende bouwer.

 

Als (het gebrek aan) woningbouwplannen leiden tot protestmarsen realiseer je je dat we écht maatschappelijk impact kunnen maken.

 

Trega Terrein Maastricht

Een recent project is een gebiedsontwikkeling op een uitleglocatie aan de Maas in Maastricht. Op deze plek is jarenlang door zowel gemeente als door inwoners een woonwijk beoogd. Echter, onverwachts werd door een nieuwe eigenaar een omgevingsvergunning aangevraagd voor een logistiek gebouw. Iets dat door de omwonenden zeer slecht werd ontvangen. Als je aan een project mag rekenen en tekenen (c.q. optimaliseren) waarvoor omwonenden protestmarsen organiseren – omdat ze zo fel tegen het alternatief zijn – realiseer je je dat je met je werk écht maatschappelijk impact kunt maken. Uiteindelijk proberen we in deze situatie bij te dragen aan een oplossing die uiteindelijk leidt tot een WIN-WIN situatie. In dit project adviseert Brink de gemeente. Brink rekent specifiek aan de grondexploitatie van de gebiedsontwikkeling en begeleidt de gemeente in de procedure.

Ik heb je geprobeerd wat inzicht te bieden in mijn zoektocht naar een eerste baan en mijn dagelijkse werkzaamheden bij Brink. Ik sluit graag af waarmee ik het artikel ben begonnen, de quote van J.R.R. Tolkien: “Het enige wat we moeten doen, is beslissen wat we doen met de tijd die ons is gegeven”.

 

Wat ga jij doen met de tijd die je nu (na je afstuderen) is gegeven?

Denk daar maar eens (goed) over na.

 

Silvijn

 

Mail the editors