Eén jaar in de praktijk

Editie: 23.1 - Zorgvastgoed: ontwikkelingen in de care sector

Published on: 31 januari 2016

Met mijn duobaan als Junior Researcher en Coördinator Taxaties voor Dynamis & Dynamis Taxaties Nederland heb ik wellicht niet de meest normale startersfunctie gehad om mijn carrière mee te beginnen. Des te leuker is het dan ook om deze rubriek te mogen vullen met mijn ervaringen!


Pasfoto Meggie van de WerfMeggie van de Werf studeerde in april 2015 af aan de opleiding Real Estate Management & Development (REMD) met een afstudeeronderzoek naar intenties en koopgedrag van woonconsumenten. Tijdens haar studie is ze actief geweest voor studievereniging SERVICE als voorzitter studiereis. Sinds december 2014 werkt Meggie als Coördinator Taxaties voor Dynamis Taxaties Nederland. In de periode december 2014 tot oktober 2015 was zij tevens werkzaam als Junior Researcher bij Dynamis.


 

Met mijn duobaan als Junior Researcher en Coördinator Taxaties voor Dynamis & Dynamis Taxaties Nederland heb ik wellicht niet de meest normale startersfunctie gehad om mijn carrière mee te beginnen. Des te leuker is het dan ook om deze rubriek te mogen vullen met mijn ervaringen! Dynamis is een organisatienetwerk van dertien grote regionale makelaars met 36 vestigingen in het hele land. Zij is daarmee de op twee na grootste makelaarsorganisatie in Nederland. Dynamis Taxaties Nederland is in 2010 opgericht voor het initiëren, coördineren en uitvoeren van landelijke taxatieopdrachten.

 

Afstudeeronderzoek
Inmiddels is het alweer ruim twee jaar geleden, maar op woensdag 2 oktober 2013 had ik mijn eerste sollicitatiegesprek bij Dynamis voor een stageperiode tijdens mijn afstuderen. Nadat ik in 2008 ben gestart met de bacheloropleiding Bouwkunde en in 2012 met de masteropleiding Real Estate Management & Development, had ik ontzettend veel zin om de (theoretische) kennis in de praktijk te gaan toepassen. Het contact met de verschillende regionale makelaars binnen het samenwerkingsverband van Dynamis en het centrale coördinatiekantoor sprak mij erg aan en in december 2013 ben ik gestart als stagiaire op de researchafdeling. Tijdens mijn stageperiode heb ik samen met de Research Manager gewerkt aan de verschillende Sprekende Cijfers rapportages en werkte ik daarnaast aan mijn afstudeeronderzoek. Na acht maanden stage kwam (helaas) een einde aan mijn werkzaamheden bij Dynamis en ben ik me volledig gaan focussen op mijn afstudeeronderzoek. Gelukkig werd ik niet lang daarna gebeld door Dynamis en kreeg ik een baan aangeboden. Om twee afdelingen die het beiden erg druk hadden te ontzien, ben ik in december 2014 gestart in een duofunctie waarbij ik twintig uur per week werkzaam was als Junior Researcher op de researchafdeling en twintig uur per week als Coördinator Taxaties bij Dynamis Taxaties Nederland. Mijn afstudeeronderzoek had ik op dat moment nog niet afgerond en de combinatie van fulltime werken en in de avonduren en weekenden studeren was erg pittig. Ik was dan ook erg blij dat ik in april 2015 mijn eindcolloquium mocht houden en daarmee ben afgestudeerd.

“Het Dynamis samenwerkingsverband rust op de fundamenten regionale kennis, landelijke dekking en uniforme werkwijze”

 

Dynamis
De missie van Dynamis is het bijstaan van al haar zelfstandige makelaarskantoren (de partners) in het op een professionele en kwalitatief hoogwaardige wijze ondersteunen en begeleiden van hun regio-overschrijdende opdrachtgevers bij al hun beslissingen inzake (bedrijfsmatig) onroerend goed. Het Dynamis samenwerkingsverband rust op de fundamenten regionale kennis, landelijke dekking en uniforme werkwijze. Dynamis is in 1993 opgericht en heeft 36 vestigingen verspreid over heel Nederland. In totaal zijn circa 400 medewerkers werkzaam bij Dynamis en haar partners. Alle Dynamis makelaars zijn NVM-lid en bestaan gemiddeld meer dan 65 jaar. In de ranglijsten van PropertyNL heeft Dynamis een notering als vierde kantorenmakelaar van Nederland, derde bedrijfsruimtemakelaar en vierde retailmakelaar in 2014. Verder is Dynamis de grootste kantorenmakelaar in Nederland in kantoortransacties kleiner dan 500 vierkante meter en met een totaal verkoopaantal van bijna 4.300 woningen in 2014 is Dynamis zelfs de grootste woningmakelaar van Nederland!

 

Research
Dynamis Research publiceert al meer dan 20 jaar verschillende jaar- en kwartaalrapportages over de vastgoedmarkt onder de naam ‘Sprekende Cijfers’. Dynamis hecht veel waarde aan de kwaliteit en de volledigheid van haar data en verzamelt daarom zelf alle informatie over de kantorenmarkt, bedrijfsruimtemarkt, woningmarkt en winkelmarkt in Nederland. Naast een centrale researchafdeling op het coördinatiekantoor in Utrecht vergaren, controleren en valideren meer dan 55 lokale researchers en makelaars van Dynamis de data.

Samen met de Research Manager was ik in mijn functie als Junior Researcher verantwoordelijk voor het coördineren en aansturen van de lokale researchers, het analyseren en verwerken van vastgoeddata en het doen van deskresearch naar de vastgoedmarkt ten behoeve van de Sprekende Cijfers rapportages gericht op de kantorenmarkt (vier keer per jaar), woningmarkt (vijf keer per jaar), bedrijfsruimtemarkt (één keer per jaar), winkelmarkt (één keer per jaar) en logistieke vastgoedmarkt (één keer per jaar). Ieder jaar organiseert Dynamis op de eerste donderdag van februari het Sprekende Cijfers Symposium waarin een actueel thema vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht en het jaarrapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten gelanceerd wordt.

231 jaar in de praktijk figuur 1Figuur 1: Dynamis Sprekende Cijfers Symposium 2015: ‘De nieuwe realiteit van werken, wat is de invloed op de vastgoedmarkt?’

In de periode van mei 2015 tot oktober 2015 heb ik de researchafdeling tijdelijk waargenomen, nadat de Research Manager de overstap maakte naar een nieuwe baan en de nieuwe Research Manager nog niet begonnen was. Naast mijn werkzaamheden voor Dynamis Taxaties Nederland heb ik in deze periode in totaal negen rapportages geschreven, waaronder zeven woningmarktrapportages over het tweede kwartaal van 2015, en heb ik de tweede editie van Sprekende Cijfers Retailmarkten mogen publiceren. Ondanks dat deze periode onwijs hectisch was, heb ik ontzettend veel geleerd in deze maanden als ‘interim’ Research Manager. Niet alleen heb ik mijzelf beter leren kennen, ik heb ook geleerd dat het goed kan zijn om soms nee te zeggen. Door duidelijk mijn grenzen aan te geven op zowel zakelijk als persoonlijk gebied en mijn werkzaamheden zo efficiënt mogelijk in te richten is het mij gelukt om werkzaamheden die normaal in zestig uur per week werden uitgevoerd in twintig uur per week te kunnen uitvoeren. Sinds medio september is de nieuwe Research Manager van Dynamis, Frank Verwoerd, gestart en heb ik mijn researchwerkzaamheden volledig aan hem overgedragen. De duofunctie was een goede noodoplossing, maar bleek in de praktijk niet haalbaar met de verschillende afdelingen en verantwoordelijkheden. Met ingang van oktober 2015 kan ik me nu volledig focussen op één afdeling en functie, namelijk als Coördinator Taxaties voor Dynamis Taxaties Nederland.

“DTN wordt versterkt door een team van meer dan 90 gecertificeerde taxateurs verspreid over 36 vestigingen door heel Nederland”

231 jaar in de praktijk figuur 2Figuur 2: Dynamis B.V. (2015) Sprekende Cijfers Retailmarkten 2015 en Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2

 

Dynamis Taxaties Nederland
Om opdrachtgevers nog beter van dienst te zijn op het gebied van taxaties is in 2010 Dynamis Taxaties Nederland B.V. (DTN) opgericht als dochteronderneming van Dynamis B.V. voor het initiëren, coördineren en uitvoeren van landelijke taxatieopdrachten. DTN is gevestigd in Utrecht en wordt versterkt door een team van meer dan 90 gecertificeerde taxateurs verspreid over de 36 vestigingen door heel Nederland. Dit betekent dat taxaties te allen tijde worden afgegeven door een taxateur die kan bouwen op kennis van zowel de regionale als landelijke markt. Door bundeling van de krachten van de Dynamis partners kan elke partner bovendien gebruik maken van de expertise en de netwerken van alle partners gezamenlijk. DTN is hierbij het aanspreekpunt voor haar opdrachtgevers voor het taxeren van landelijke vastgoedportefeuilles.

In 2014 is de DTN Academy opgericht door Baldwin Poolman, directeur Dynamis Taxaties Nederland. De DTN Academy is opgericht vanwege de groei van de orderportefeuille van DTN met als doelstelling de kwaliteit en continuïteit van de werkzaamheden te verhogen en te waarborgen. Daarnaast is het voor de (junior) taxateurs een goede mogelijkheid om zichzelf verder te ontwikkelen. Ik heb deelgenomen aan de eerste traineegroep van negentien (junior) taxateurs en op 21 april 2015 hebben wij een certificaat behaald na een jaar lang college op het gebied van Real Estate Valuation te hebben gevolgd. Tijdens de colleges zijn onder andere wet- en regelgeving, de 28 aanbevelingen van het PTA, fiscale aspecten, data, taxatiemethoden en financieringen aan bod gekomen.

In mijn functie als Coördinator Taxaties maak ik deel uit van het centrale team van Dynamis Taxaties Nederland dat bestaat uit vijf personeelsleden. Ik ben verantwoordelijk voor de coördinatie van taxatieopdrachten van diverse grote opdrachtgevers die zowel centraal als bij de Dynamis partners uitgevoerd worden. Daarbij ben ik de schakel tussen de opdrachtgever en onze taxateurs en ben ik dus dagelijks bezig om de opdrachtgever op de hoogte te houden van de taxatieopdrachten en het aansturen van alle regionale taxateurs. Centraal worden door DTN ook diverse taxatieopdrachten uitgevoerd en waar mogelijk help ik bij deze opdrachten om meer ervaring op te doen in taxeren.

Verder ben ik verantwoordelijk voor de standaardisatie binnen onze organisatie. Dit doe ik onder andere door onze standaarddocumenten te updaten conform alle huidige geldende taxatiestandaarden, die worden opgesteld door onder andere de RICS, het Platform Taxateurs en Accountants (PTA), de NVM en de IVS/EVS. De afgelopen maanden heb ik bijvoorbeeld met een collega een nieuwe versie van het standaard DTN taxatierapport uitgebracht en heb ik de opdrachtbrieven en offertes herzien. Naast de standaardisatie van diverse documenten houd ik mij ook bezig met de (interne) taxatieprocessen. Dit doe ik door middel van een ISAE 3402 traject dat wij doorlopen met een accountant. Het doel van dit traject is om de risico’s in ons taxatieproces inzichtelijk te maken en hiervoor een raamwerk op te stellen, zodat DTN richting haar opdrachtgevers kan waarborgen dat het taxatieproces gecontroleerd plaatsvindt.

 

Dynamis Woningbeleggingen
In 2013 is Dynamis gestart met de Vakgroep Woningbeleggingen. Vanuit het coördinatiekantoor ondersteun ik deze vakgroep met de activiteiten waarmee zij zich bezig houden. Dynamis Woningbeleggingen adviseert en begeleidt strategische verkoopvraagstukken van niet alleen individuele beleggingsobjecten, maar ook complete woningportefeuilles. De vakgroep richt zich specifiek op aan- en verkoopbegeleiding voor institutionele en particuliere beleggers en onderscheidt zich door de regionale expertise van haar dertien partners te combineren met de landelijke dekking van Dynamis. Naast het actief deelnemen aan en verzorgen van zes vergaderingen per jaar, ben ik ook aanwezig bij bijeenkomsten met (potentiële) opdrachtgevers die Dynamis Woningbeleggingen regelmatig organiseert.

 

Afsluiting
Al met al kijk ik terug op een ontzettend leerzame periode de afgelopen twee jaar. Ondanks dat het af en toe onwijs hectisch is geweest en veel energie heeft gevergd, zou ik het niet anders willen doen. Ik heb mijn plek bij DTN helemaal gevonden en hoop mij de komende tijd persoonlijk te kunnen doorontwikkelen. Onlangs ben ik ook lid geworden van Dutch Women in Real Estate (DWIRE) en dit lidmaatschap gaat hopelijk bijdragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. DWIRE richt zich op professionals in (commercieel) vastgoed, zoals makelaars, advocaten, notarissen, beleggers, gemeenten, architecten, consultants, accountants en projectontwikkelaars. Door de verschillende bijeenkomsten die georganiseerd worden om elkaars expertise op het gebied van vastgoed te delen en te netwerken, denk ik dat niet alleen mijn persoonlijke ontwikkeling maar ook mijn vastgoedkennis zal groeien.

Ik hoop dat door middel van mijn ervaringen studenten gemotiveerd worden om aan de slag te gaan in de vastgoedwereld. Ik kan iedereen aanraden om te kiezen voor een stageperiode, al dan niet gecombineerd met een afstudeeronderzoek. Het heeft mij in ieder geval gebracht op een plek waarvan ik tijdens mijn studie niet had durven dromen!

Mail the editors