Op 11 mei was de dag van de langverwachte studiereis naar Tel Aviv van SERVICE eindelijk aangebroken. Met 18 mensen verzamelden we op het station van Eindhoven om gezamenlijk de reis te beginnen. Israel ligt slechts op een kleine 5 uur vliegen, waardoor we snel van start konden gaan in Tel Aviv. Aangezien het een vroege ochtend was om de reis te starten, heeft de commissie besloten in de middag geen activiteit meer te plannen, maar te gaan ontdekken wat Tel Aviv op vrijdagmiddag te bieden heeft. Ook hebben we aan den lijven ondervonden waarom de stad ‘the city that never sleeps’ wordt genoemd.

Op zaterdagen is het in geheel Israel Shabbat. Dit betekent dat de orthodoxe joden en sommige christenen een rustdag hebben. Hierbij zijn ook veel winkels dicht en rijdt er in geheel Israel geen openbaar vervoer. Op zaterdag waren wij dus volledig aangewezen op de benenwagen. Tel Aviv is ontstaan uit het havenplaatsje Jaffa. Met z’n smalle steegjes, mooi uitzicht over Tel Aviv en de bijzondere kenmerken was dit het perfecte plaatsje voor een foto challenge. In groepjes zijn de deelnemers Jaffa in gegaan om zo de meest bijzondere plekken te ontdekken die het te bieden heeft. In de middag was er een vrij programma. Zo heeft een deel besloten om nog in Jaffa te blijven, terwijl anderen wilde bijkomen op het strand.

In tegenstelling tot in Nederland begint de werkweek niet op maandag, maar op zondag. Op zondagochtend zijn we naar het Royal Beach hotel gegaan aan de boulevard van Tel Aviv. Dit hotel van Israelische keten Isrotel ligt direct aan het strand en is daarnaast een van de mooiste gebouwen aan de boulevard. Na een korte presentatie over Isrotel en het hotel hebben we een rondleiding gekregen die ons meer inzicht verschaftte in de behoeftes van de Israelische toerist. Daarna begaven we ons naar het Central Business District. Hier ligt het Azrieli Center. Een niet te missen icoon in het midden van de stad, ontwikkelt door Azrieli group. Azrieli group is een van de grootste en meest vermogende ontwikkelaren van Israel. Na een boeiende presentatie over de vastgoedmarkt kwam misschien wel een van de hoogtepunten van de reis. Azrieli group nam ons mee naar het helicopter platform van het hoogste gebouw van Tel aviv. Een uniek 360 graden uitzicht, met zelfs een blik op de Gaza strook, was zeer indrukwekkend.

Op maandag was het de beurt aan de ambassade om ons over Israel te vertellen vanuit het Nederlandse perspectief. Zo hebben ze ons verteld hoe de relatie tussen Israel en Nederland is, maar ook de perceptie van veiligheid in het land. Heel boeiend om te horen wat een bijzondere cultuur en maatschappij dit land kent en vooral hoe daarmee om wordt gegaan. Dit zou niet de laatste keer zijn dat we de ambassade zouden treffen, maar daarover later meer! Een van de dingen die de ambassade ons heeft verteld over Israel, is dat het een echte start-up nation is. Het volgende bedrijf dat op het programma stond, was dan ook een start-up bedrijf. WayCare zorgt er met hun systemen voor dat hulptroepen sneller gealarmeerd worden en dus sneller op de plaats van het ongeval te zijn. Door real-life data door te sturen en te voorspellen wanneer er ongevallen zullen gebeuren, wordt het verkeer veiliger gemaakt. Al was het een klein bedrijf en had het met vastgoed niet direct veel te maken, dat maakte het zeker niet minder interessant. Maandag was een drukke dag, wat betekende dat we in de middag naar bedrijf nummer drie zouden gaan. Aangezien er nog wat tijd tussen deze bedrijven in zat, hebben we met de groep gewerkt aan de case die DVP voor ons had meegegeven. In groepjes van vier gingen we aan de slag om de vraagstukken op te lossen die er voor ons lagen, totdat het tijd was om naar het volgende bedrijf te gaan; Carasso. Een familiebedrijf die voornamelijk woongebouwen ontwikkelt. In Israel is er momenteel een groot tekort aan goede woningen, aangezien de populatie exponentieel groeit. Er wordt zelfs verwacht dat de populatie in 2060 verdubbelt is ten opzichte van nu.

Op woensdag zijn we op bezoek gegaan bij Cushman & Wakefield. Stefan Janssen, de professional die ons begeleide op deze reis, is momenteel werkzaam bij C&W, wat het alleen maar logisch maakte om hier een bezoek aan te brengen. Hier kregen we niet alleen een presentatie over de algemene vastgoedmarkt van Israel, maar hebben we ook zelf gepresenteert. Aan de ene kant heeft Stefan verteld over de vastgoedmarkt van Nederland en heeft Eefke verteld over Eindhoven en studievereniging SERVICE. Dit leverde leuke gesprekken op en een interessante uitwisseling van verhalen. De middag was gereseveerd voor een vrij programma. De studenten mochten zelf bepalen wat ze graag zouden willen doen. Sommige mensen zijn weer teruggegaan naar Jaffa, anderen zijn teruggegaan naar het hostel en sommigen zochten hun vertrouwde plekje aan het strand weer op. Een fijne afwisseling in een toch wel druk programma. Die avond zijn we met de groep naar een karaokebar gegaan. Iedere dinsdag wordt Temptationbar omgetoverd tot een karaoke walhalla. Aangezien karaoke de laatste 3 jaar een traditie is geworden om op studiereis te doen, konden we dit niet achterwege laten. Met het aanvragen van heerlijke Nederlandse nummertjes, hebben we de kroeg gedomineerd.

Op woensdagochtend zou het eigenlijk de bedoeling zijn om naar de Diamond Exchange te gaan om te leren over de diamant handel. Helaas kwam er die ochtend een belangrijke diamanthandelaar langs en mochten wij het gebouw niet in. Dit betekende een vrije ochtend die voor velen wel goed uit kwam. Tel Aviv heeft nog meer te bieden dan enkel een strand. Carmel market is de perfecte plek om souvenirtjes, verse groente en fruit, kruiden en straatvoedsel te kopen. Bijna iedereen heeft hier leuke aandenkens gekocht voor thuis. In de middag werden we opgehaald in het hostel door de Israeli Bicycle Association (IBA). Tel Aviv wordt steeds meer een fietsstad, maar de infrastructuur is er nog niet op aangepast. Zij hebben ons een fietstour door de stad gegeven wat goed liet zien hoe de infrastructuur nog precies moet worden aangepast. Daarna zijn we mee naar het kantoor gegaan en was het de beurt aan de studenten om te presenteren over de situatie in Nederland. Achteraf hebben we veel vragen beantwoord van de mensen die kwamen kijken. IBA had het groots aangepakt en zelfs een facebookevenement gemaakt en de ambassade uitgenodigd.  Met een publiek van zo’n dertig mensen hebben we op een interactieve manier onze kennis en ervaringen uit kunnen delen om er zo voor te zorgen dat op den duur ook Tel Aviv een fietsstad kan worden.

Donderdag was alweer de laatste dag van het formele programma. In de ochtend gingen we naar het Hilton Hotel, waar we te horen kregen wat de strategie is van de Hilton keten in Israel. Het was goed om te kunnen vergelijken met de Israelische keten Isrotel, waar we op zondag waren geweest. Ook kregen we een rondleiding om zo te zien wat het hotel allemaal te bieden heeft. Vervolgens was het tijd voor het laatste bedrijf, CBRE. De locatie waar we op bezoek gingen was slechts twee weken daarvoor overgenomen door CBRE, aangezien het daarvoor nog MAN properties was. Ze waren nog vollop in de transitie wat het leuk maakte om te zien hoe het personeel daarmee omging. Aangezien er in de rest van het programma geen tijd meer zou zijn om souvernirs te kopen, is een groot deel terug gegaan naar Carmel market om hier de laatste spulletjes te kopen. Ook het presentje voor de begeleider is hier op de kop getikt.

Wonder boven wonder ging iedereen die avond vroeg naar bed. Op vrijdag was het namelijk tijd om naar Jeruzalem en Bethlehem te gaan. Een van de hoogtepunten van de reis. Om 7 uur werden we opgehaald met een busje en vertrokken we richting Jeruzalem naar Yad Vashem; het holocaust museum. Het lijkt veel verder weg, maar Jeruzalem is slechts drie kwartier rijden wanneer er weinig verkeer is. Het holocaust museum was erg indrukwekkend en haalde maar weer eens aan hoe verschrikkelijk het is wat mensen met elkaar kunnen doen. Na Yad Vashem zijn we richting Bethlehem gereden in de Westbank. Het Palestijnse gedeelte heeft meteen een heel andere sfeer dan de rest van Israel. Onze Palestijnse gids nam ons mee naar de meest bijzondere plek in Bethlehem, de geboortekerk. We zijn helemaal meegenomen in de geschiedenis van het geloof en hebben vele kanten van de verhalen van Jezus gehoord. Onze gids nam ons vervolgens mee naar het huis van zijn vader en daar kregen we een typisch Palestijnse lunch. Heel leuk om te worden meegenomen in iemands huis om zo een beter beeld te krijgen over hoe de mensen leven daar. Onze gids vertelde ons over de problemen tussen Israel en Palestina en hoe dat hemzelf ook raakte. Na de lunch gingen we weer terug richting Jeruzalem om door de stad te wandelen. In Jeruzalem is er ontzettend veel te zien; de heilige grafkerk, de vier buurten, de tempelberg, de klaagmuur en ook de via dolorosa. We hebben in de voetstappen van Jezus getreden en het pad bewandelt dat hij met het kruis heeft moeten afleggen. Na het avondeten gingen we weer richting Tel Aviv na een hele mooie dag.

Zaterdag was onze rustdag. Na een vrije ochtend was het in de middag tijd voor wat waterpret. We gingen namelijk suppen. Het water was heerlijk aangezien het in de laatste dagen qua temperatuur toch wat was opgelopen. Samen met twee mannen van de sup&surfschool gingen we het diepe in voor een middag spelen op het water.

Die avond gingen de meeste mensen weer vroeg naar bed, aangezien we in de ochtend al om half zeven zouden worden opgehaald. Op onze laatste dag gingen we naar Masada, Ein Gedi en de dode zee. Als eerste stond Masada op het programma. Hoewel het nog vroeg was, was het ontzettend warm aangezien we ons nu in de woestijn begaven tijdens een hittegolf. Masada is een citadel op een rots waar koning Herodes een vluchtoord van heeft gemaakt. Onze gids nam ons mee in de geschiedenis en leidde ons door de ruïnes. Aangezien het erg warm was, gingen we snel naar onze volgende bestemming, Ein Gedi, om af te kunnen koelen. Ein Gedi is een natuurreservaat midden in de woestijn met kleine watervallen om te ontsnappen aan de hitte van de woestijn. Vervolgens gingen we naar onze laatste bestemming, de dode zee. De verhalen van lekker drijven op de dode zee kunnen we allemaal bevestigen, want wat is het bijzonder. Je lijkt te liggen op een luchtbed waar je nauwelijks vanaf lijkt te komen. Kijk wel goed uit wanneer je in de dode zee gaat, ieder klein wondje ga je voelen en ga vooral het water niet proeven. De modder in de dode zee zit vol met mineralen, dus daar moesten we ons ook nog even mee insmeren. Met een zachte huid en een rood hoofd vertrokken we weer richting Tel Aviv en maakte we ons klaar voor onze laatste avond. Vol trots liep Stefan rond met zijn begeleiderspresentje, een gouden keppeltje.

Op maandag was het weer tijd om na een lange, vermoeiend, maar ontzettend leuke week weer terug naar Eindhoven te vliegen. Wat een bijzonder stad is Tel Aviv en wat is Israel speciaal. Ik spreek namens iedereen wanneer ik zeg dat het een echte aanrader is om naartoe te gaan.

Graag wil ik nog de reiscommissie Stacy van den Brink, Sara Noordenbos en Anne Perenboom, bedanken voor het mede organiseren van de reis. Daarnaast wil ik het Universiteitsfonds Eindhoven, DVP en Building Heroes bedanken voor het mogelijk maken om op deze reis te gaan. Zonder deze mensen was het niet gelukt om deze reis tot een succes te maken.