shanghai

Inmiddels heeft alweer de 16e studiereis van studievereniging SERVICE plaatsgevonden en kunnen we de bestemming Shanghai toevoegen aan de lijst met eerder bezochte steden. Eerdere jaren zijn de steden New York, Toronto, Hong Kong, Seoul en Singapore bezocht. De steden geven niet alleen een goed inzicht in de verschillende aspecten van vastgoed, maar dragen ook bij aan het vormen van een bredere kijk op de wereld en verschillende culturen.

De bestemming
Sinds de opening van dit academisch jaar is de reiscommissie druk bezig geweest met het organiseren van de studiereis. Om een interessante studiereis te organiseren is er allereerst onderzoek gedaan naar een aantal kenmerkende eigenschappen van Nederland. De volgende eigenschappen van Nederland zijn van een dermate doorslaggevend belang geweest bij het toewijzen van de locatie voor de studiereis: de recessie van de economie, de kennis¬economie, logistiek doorvoercentrum van Europa, wegtrekkende hoger opgeleiden en een hoge bevolkingsdichtheid. De locatie moest ons inzicht geven in de verschillen dan wel overeenkomsten met deze eigenschappen van Nederland. Hierbij kwam Shanghai als meest interessante locatie naar voren om de volgende redenen:

Shanghai heeft zich in de afgelopen twintig jaar sterk ontwikkeld tot het economische centrum van Oost- Azië. Sinds 1992 kent de stad een economische groei van 9-15 procent per jaar. De economische expansie is groot en de stad ontwikkeld zich snel. Shanghai is tevens het handelscentrum en het financiële centrum van China. Het district Pudong is bekend als hét zakencentrum van Shanghai en China. Met een oppervlakte van 6.340 vierkante kilometer als stadsprovincie en een inwoneraantal van ruim 23 miljoen, is Shanghai de grootste stad van China. Tevens is Shanghai de grootste gemeente ter wereld qua inwonersaantal en een van de grootste metropolen ter wereld. Shanghai is het logistieke doorvoercentrum voor Azië en heeft momenteel de grootste haven ter wereld. Deze titel heeft de stad in 2004 overgenomen van de haven van Rotterdam. Dit alles heeft tot gevolg dat Shanghai veel logistiek vastgoed heeft. In Shanghai is een sterk toenemende vraag naar hoogopgeleiden. Shanghai heeft meerdere universi-teiten. Hierbij staat de Shanghai University bekend om zijn internationale uitwisselings- en samenwerkings¬programma. De Jiaotong universiteit van Shanghai is de oudste en een van de meest invloedrijkste universiteiten van China. Deze universiteit staat bekend om zijn jaarlijkse publicatie van de ranglijst van universiteiten.

Uit de zeer succesvolle inschrijving voor de studiereis, bleek dat de bestemming Shanghai goed was ontvangen. Alle studenten stonden te popelen om te leren wat de economische hoofdstad van China te bieden heeft. Daaropvolgend is de reiscommissie verder gegaan met het samenstellen van een interessant en afwisselend programma. Ieder bedrijf is vervolgens met een duidelijke doelstelling benaderd.

Educatief karakter
Natuurlijk is het belangrijk dat de studenten kennis maken met de cultuur van het land en de stad, maar het educatieve karakter van de reis stond voorop tijdens de voorbereidingen. Om het educatieve karakter te waarborgen, zijn er een tweetal cases opgesteld in samenwerking met het Nederlandse bedrijfsleven. De cases waren gericht op het vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week bouwen in China en de studentenhuisvesting. De cases vormde samen met het thema BRIDGING CULTURES de leidraad voor het programma en paste bij het convergerende karakter van het formele programma. Iedere dag kreeg daarbij een subthema toegekend, om het uiteindelijke definitieve thema vorm te geven. Het eerste subthema zorgde voor een algemene indruk van de vastgoedmarkt van Shanghai. Daaropvolgend werden de subthema’s toegekend aan de twee cases en aan het einde van de week werd afgesloten met de subthema’s die aansloten bij enkele toonaangevende projecten en bedrijven die op het programma stonden. Dit zorgde voor een duidelijke opbouw van de informatie en verbeterde het leerproces voor de studenten. Uiteindelijk denken wij dat we als reiscommissie gekomen zijn tot een zeer interessant en kwalitatief hoogstaand programma, waar wij dan ook erg trots op zijn.

Stadsverkenning
Op woensdag 9 mei was het dan eindelijk zo ver, de studiereis naar Shanghai kon beginnen. Al vroeg in de ochtend werd verzameld bij het Vertigo gebouw in Eindhoven, waarna we vertrokken vanaf Brussel Zaventem om vervolgens via Zurich op donderdagmorgen Shanghai te bereiken. Eenmaal geland op het vliegveld vetrokken we richting het hostel en wel op de snelste manier die er mogelijk is in Shanghai. Met de Maglev trein, die binnen 8 minuten het centrum bereikt op een topsnelheid van 431 km/uur, kregen we de eerste aanblik van de stad. Deze blik ging onze verwachtingen te boven en was overweldigend.

Na aankomst in het hostel konden we ons klaar maken voor de eerste activiteit van de studiereis. En wat is nou de beste (Nederlandse) manier om een wereldstad als Shanghai te verkennen. Natuurlijk door middel van een fietstour. Met in totaal zesendertig deelnemers en twee gidsen zijn we door deze indrukwekkende stad gefietst. Daarbij werd het wel bekende zakendistrict Pudong gepasseerd, maar hebben we ook de echte typische Chinese wijken ervaren door de smalle steegjes. Het was een mooi gezicht om de hele groep door zo een indrukwekkende stad te zien fietsen. De eerste avond in Shanghai werd afgesloten in de gezellige wijk French Concession, dat bekend staat als de expat wijk van Shanghai.

Vastgoedmarkt
Na een dag van verkenning, stonden de eerste bedrijfsbezoeken op de planning. Op de vrijdag stond het thema ‘de stad van vandaag’ centraal. Allereerst hebben we een presentatie gehad bij Jones Lang Lasalle, waarin de algemene vastgoedmarkt aan bod is gekomen. Hierin kwam het verschil tussen de Nederlandse en Chinese economie sterk naar voren. De stad is sterk in ontwikkeling en de gebouwen schieten uit de grond.

Aansluitend op deze lezing hebben we een vertaalslag gemaakt naar onze eigen lichtstad Eindhoven. We hebben een bezoek gebracht aan Philips Lighting, dat sinds 2000 gevestigd is in Shanghai. Tijdens ons bezoek hebben we een rondleiding gehad en zijn we op de hoogte gebracht van de nieuwe innovaties op het gebied van belichting.
In de namiddag hebben we nog een lezing gehad van het Nederlands consulaat over de cultuurverschillen, waarmee Nederlanders te maken krijgen in Shanghai en/of China. Daarnaast bleek dat steeds meer zakenlieden uit Nederland hun weg vinden naar deze economische topregio.

Op zaterdag en zondag stonden enkele informele bezoeken op het programma. In het Urban Exhibition Planning Center, waar een maquette staat van Shanghai 2020, hebben we het toekomstige Shanghai ervaren. Dit was erg indrukwekkend om te zien! Daaropvolgend werd een bezoek gebracht aan de Bund, die we ’s avonds ook hebben mogen aanschouwen vanaf een boot op de Huangpu River. Op zondag hebben we kennisgemaakt met de historie van Shanghai door een bezoek te brengen aan het Propaganda Museum, waar posters zijn tentoongesteld uit het maoïstische tijdperk van China, en met name uit de tijd van de Culturele revolutie. Na meer te weten te zijn gekomen over de overheidsinvloeden in China, hebben we een bezoek gebracht aan de Oude Stad. Hier zijn een tempel en de YuYuan Gardens bezocht, waar het respect en de tradities van de Chinese cultuur werden ervaren. En hoe konden we de dag beter afsluiten dan met karaoke. We hadden onze stembanden dan ook goed gesmeerd, voordat we de Chinezen ons zangtalent hebben laten horen. De Chinezen wisten niet wat ze mee maakte, toen ze ons zagen zingen!

De maandag stond in het teken van het vierentwintig uur, zeven dagen in de week bouwen. Hiervoor hebben we een bezoek gebracht aan een Chinees bouwbedrijf, dat tevens eigendom is van de Chinese overheid. Tijdens de lezing kwamen deze invloeden sterk naar voren. Ook is er een lezing bijgewoond over alle toonaangevende projecten in Shanghai en de manier van leven in een miljoenenstad als Shanghai. Deze lezingen waren niet specifiek uit vastgoedperspectief, maar toch een interessante en unieke ervaring voor ons als deelnemers.

Dinsdag 15 mei hebben we eerst een lezing bijgewoond van CBRE met betrekking tot het winkelcentrum ‘Super Brand Mall’ ontwikkeld door Shanghai Kinghill Limited. CBRE had bij de ontwikkeling van dit project de functie als procesmanager. Kengetallen van de Super Brand Mall: dertien verdiepingen, met een totale bruto vloeroppervlakte van 250.000 vierkante meter. Daarna zijn we natuurlijk zelf een kijkje gaan nemen in dit winkelcentrum en dit was echt overwel¬digend! Zoveel winkels, zo groot en zo druk. Na deze ervaring hebben we de dag afgesloten met een leisure activiteit, want dit was ten slotte het thema van de dag ‘Leisure in Shanghai’.

De case studentenhuisvesting stond op de woensdag centraal, waarbij een bezoek aan de Donghua Universiteit en de Tongji Universiteit op het programma stonden. Op de Donghua Universiteit hebben we een ontmoeting gehad met een Nederlandse professor en enkele studenten, waarbij de studentenaccomodaties centraal stonden. De Tongji universiteit had voor ons een geheel middagprogramma gemaakt, met een rondleiding op de campus en het museum over de geschiedenis van de campus. Aansluitend hebben we een bezoek gebracht aan de faculteit van Construction Management and Real Estate. En omdat het internationale week was op de Tongji Universiteit hebben we zelfs een college mogen bijwonen van Mr. Shai Soloveizik, General Manager China Operations, Kulicke & Soffa Limited. Dit college was genoemd ‘Leadership ability in intercultural communication of a US company in China’, dat geheel binnen het thema Bridging Cultures van de studiereis paste.

Op donderdag en vrijdag stonden de thema’s wonen en werken in Shanghai centraal waarbij bezoeken zijn gebracht aan de consultancy bedrijven Savills en Cushman & Wakefield. Daarnaast hebben we een lezing bijgewoond van ABN AMRO dat sinds april dit jaar weer is gehuisvest in Shanghai. Zij hebben ons meer verteld over hun drie werkgebieden in China en hoe ze hun kantoor weer hebben opgezet in Shanghai. Ook hebben we 2-Shanghai bezocht wat is opgezet door twee Nederlanders. Zij wilden een aantal jaren geleden zelf in Shanghai gaan werken maar liepen op tegen de cultuurverschillen. Ze zijn nu intermediair voor Nederlanders die daar een bedrijf willen opzetten. Tevens zijn ze bemiddelaars voor Nederlanders die stage willen lopen in Shanghai.

Nadat we de hele week de stad hebben ervaren, beter hebben leren kennen door alle interessante lezingen die we hebben mogen ontvangen hadden we geen betere afsluiting kunnen bedenken voor de formele activiteiten dan een bezoek te brengen aan de Shanghai World Financial Center. We hebben hier een presentatie bijgewoond, de showvloer gezien en een geweldig uitzicht gehad over de stad Shanghai (vanaf de honderdste verdieping).

Afsluiting van de reis
De laatste twee dagen van onze studiereis hebben we doorgebracht in een andere stad dan Shanghai, namelijk Hangzhou, zodat we naast het al redelijk verwesterde Shanghai, ook meer te weten zouden komen over de Chinese cultuur. Hangzhou is de hoofdstad van de oostelijke provincie Zhejiang en ligt ongeveer 180 km ten zuidwesten van Shanghai. In 2005 had Hangzhou een geregistreerde populatie van 6,6 miljoen inwoners, dus geheel rustig was het in deze stad niet. Hangzhou is een van de bekendste en welvarendste steden van China, en staat vooral bekend om de natuurlijke en groene omgeving, met het Westelijke meer als toeristische trekpleister. Hangzhou wordt hierdoor ook wel het paradijs genoemd. Een bekend Chinees citaat is dan ook: “Boven hebben we een paradijs, maar hier beneden hebben we Hangzhou en Suzhou”. 

Tijdens ons verblijf hebben we het West Lake verkend, hebben we een theeplantage en museum bezocht. Hier hebben we leren begrijpen waarom theeceremonies zo belangrijk zijn voor de Chinezen. Daarnaast hebben enkelen uiteraard wel de Champions League finale gevolgd om drie uur ’s nachts plaatselijke tijd.
Nadat we allemaal genoten hebben van het paradijs, zijn we zondag in de namiddag weer teruggereisd naar Shanghai. Daar hebben we deze geweldige studiereis afgesloten met een diner in de Oriental Pearl. Vanuit deze tv toren hadden we een indrukwekkend uitzicht over de verlichte stad Shanghai.

Tot slot
Shanghai is niet in één woord te beschrijven. Het is echt een dynamische, overweldigende en unieke stad waar vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week gebouwd en geleefd wordt. Zowel op het gebied van vastgoed als op cultureel gebied ontzettend leerzaam, want de cultuurverschillen hebben we uiteraard gemerkt tijdens ons verblijf. De mensen hebben hun tradities en respect voor anderen, dat mooi was om te zien en zich ook vertaalde in het bedrijfsleven. Ik kijk met heel veel plezier terug op een onvergetelijke, leerzame studiereis in een gezellig gezelschap.

 

Judith Wintraecken
Voorzitter studiereiscommissie
SERVICE 2011-2012